ro

AUTOSAR @FEV

  • Data:
  • Locație:
  • Organizator: FEV

Tendințele auto precum conducerea autonomă, electrificarea, comunicarea V2X, serviciile cloud, actualizările over-the-air, subiectele de siguranță și securitate au crescut complexitatea aplicațiilor software care rulează pe mai mult de 100 de ECU din mașină. Deja, înainte de apariția noilor megatendințe în domeniul auto, complexitatea aplicațiilor software folosite pentru a controla diverse sisteme din mașină era foarte mare. Datorită acestui fapt, producătorii de mașini, furnizorii și alte companii din industria electronică, semiconductoare și software au decis să înființeze parteneriatul de dezvoltare AUTOSAR (Automotive Open System Architecture) în 2003. De-a lungul timpului, numărul de parteneri și participanți în cadrul consorțiului a ajuns la peste 280.

Înainte de înființarea AUTOSAR, nu exista o arhitectură standard care să fie utilizată de furnizorii de nivel 1 și vânzătorii acestora, pentru a dezvolta software pentru ECU-urile integrate de OEM în vehicule. Deci, reutilizarea și portabilitatea software-ului/hardware-ului a fost dificil de realizat, mai ales dacă discutăm despre diferiți furnizori de nivel 1.

Figura 1. AUTOSAR Vision

Viziunea AUTOSAR este de a eficientiza coordonarea dintre OEM și furnizorii de nivel 1 și de a îmbunătăți gestionarea complexității arhitecturilor integrate E/E prin reutilizare și schimbabilitate sporită a modulelor SW între OEM și furnizori.

Unul dintre beneficiile utilizării arhitecturii AUTOSAR este decuplarea software-ului de hardware, un alt beneficiu este că procesul de dezvoltare poate fi realizat independent pe baza straturilor orizontale. De asemenea, reutilizarea software-ului este unul dintre principalele beneficii oferite de arhitectura AUTOSAR care are un impact pozitiv asupra costului și calității.

Figura 2. AUTOSAR multi-layer architecture

Pentru a se putea adapta la noile tendințe și provocări din industrie, a fost introdusă Platforma adaptivă, care vine ca o platformă suplimentară pentru AUTOSAR Classic.

Figura 3. AUTOSAR Classic & Adaptive

FEV este partener asociat al consorțiului AUTOSAR. (https://www.autosar.org/about/current-partners/associate-partners/).

În cadrul FEV Timișoara, activitățile legate de AUTOSAR au fost demarate în anul 2018. Pe parcursul perioadei au fost sporite competențele și s-au dezvoltat aplicații software de mare complexitate împreună cu furnizori de nivel 1 pentru sisteme complexe precum: sistem de asistență pentru șofer bazat pe cameră, sistem radar imagistic, sistem de management al bateriei și altele.

Referințe:

https://www.autosar.org/