FEV ECE Automotive – 5 ani
-
Data: 5 noiembrie 2021
-
Locație: Timisoara
-
Organizator: FEV
Sentimentul de siguranță nu poate fi monetizat, însă îi înțelegem cu toții importanța. Te-ai gândit vreodată cați oameni se asigura că frânele de la un vehicul funcționează corect? Daca centura de siguranță reacționează corect la momentul potrivit? Ce se întâmplă daca în cazul unei coliziuni airbagul nu se declanșează la timp?
Misiunea unui inginer de siguranță funcțională (Functional Safety Engineer) este să se asigure că toate criteriile de siguranță sunt îndeplinite și că utilizatorul final nu se vă gândi niciodată cu frică la răspunsurile întrebărilor de mai sus.
Industriile au dezvoltat modalități de standardizare a analizei și managementului de risc, pentru protejarea utilizatorilor, investind resurse materiale și intelectuale în siguranță în industria automotive. Acest standard se numește ISO26262 și este folosit de producători de automobile, de la mașini standard până la mașini de lux. Indiferent de utilizatorul țintă, siguranța este pe primul loc.
Inginerii FEV au ocazia să lucreze cu un număr considerabil de producători de automobile, cât și producători de soluții complexe, oferindu-și cunoștințele și aplicând standardul pentru garantarea unei siguranțe crescute. Standardul acoperă majoritatea activităților necesare construirii unui vehicul, de la arhitectura sistemului până la validarea finală. Documentația de specialitate descrie, într-un mediu definit, siguranța funcțională dar și interacțiunea corectă între sistemele tehnice.
I-am întrebat pe tinerii ingineri de siguranța funcțională din FEV despre cum văd ei misiunea lor. Cuvântul pasiune a fost primul lucru pe care l-au menționat. Sarcinile lor n-ar putea fi niciodată duse la bun sfârșit dacă pasiunea nu i-ar însoți în tot ce fac. De asemenea, diversitatea clienților cu care interacționează, dar și faptul că au contact cu mai multe tipuri de produse, contribuie la dezvoltarea lor profesională și le oferă o imagine amplă asupra dezvoltării industriei. Fiecare client și proiect vine cu provocări, dar prin programele de training și mentorat oferite de companie, sentimentul că evoluează constant predomină în echipă.
Încă de la înființarea companiei în Aachen, de către Prof. Franz Pischinger în 1978, învățarea și parteneriatul cu mediul academic (în cooperare cu Universitatea RWTH Aachen) fac parte din cultura FEV.
FEV România are, de asemenea, aceeași abordare prin dezvoltarea de parteneriate cu universitățile românești, și prin sprijinirea tinerilor absolvenți în creșterea posibilităților pe piața muncii. Momentan, se definesc planuri pentru a introduce, printre altele, și materiale de prezentare a activităților generate de standardele de siguranță funcțională (Funcțional Safety) în curiculele universităților.
Plaja activităților prin care inginerii noștri au posibilitatea să se dezvolte este cuprinzătoare acoperind întreg ciclul de dezvoltare și testare a arhitecturii și functionalitaților software automotive. Inovația este direcția în care dorim să evoluam și susținem ideile colegilor noștri care, la propriu simt pulsul ingineriei la cote și coordonate geografice inedite, în funcție de scopul misiunilor de testare al autovehiculelor prototip.
În ceea ce privește planul de dezvoltare al companiei, FEV România și-a propus să-și tripleze echipele până la mijlocul anului 2022, incluzând noii angajați în programe de training și mentorat.
Dacă ești curios sau pur și simplu vrei să ne saluți, așteptăm un semn.